Primul hackathon jurnalistic în deplină desfășurare

Ce reprezintă acest proiect?

Primul hackathon de jurnalism civic din Moldova„Puterea a cincea” care își propune să îmbunătățească interacțiunea dintre presă și public cu ajutorul unor aplicații web sau mobile precum și alte instrumente IT inovatoare.

Când va avea loc?

Pe 17-19 iulie 2015 la Chișinău, Generator Hub

Cine poate participa?

La concurs pot participa dezvoltatori IT, programatori, jurnaliști, designeri, bloggeri, activiști civici. Cine are o idee de proiect și poate aplica (cu echipă sau individual), aici o poate înregistra sau poate participa orice doritor.

Care este deadline de aplicare?

Vă puteți înregistra fie cu o idee de proiect (cu echipă sau individual), fie ca simplu participant, până la 10 iulie 2015.

Ce proiecte se caută?

Exemple de proiecte care pot fi dezvoltate la hackathonul „Puterea a cincea”:

• aplicații de smartphone și site-uri care conectează societatea civilă, media și consumatorii de media;

• metode de simplificare a obținerii diverselor informațiilor de către jurnaliști;

• agregatoare de informații;

• hărți locale interactive;

• aplicații și site-uri pentru crowdsourcing/crowdfunding;

• informații despre politicieni, funcționari și alte persoane publice și instituții;

• biblioteci online cu resurse utile pentru jurnaliști și consumatorii de media;

• și multe alte idei inovatoare și relevante pentru mediul jurnalistic din Moldova.

Cine sunt mentorii?

Mentorii sunt:

 • PAVEL ZINGAN

Antreprenor, inițiatorul conceptului de PR online în R. Moldova, directorul companiei zingan.com, fondatorul portalurilor: allmoldova, allfun, alllady, alltravel, zingantv.

 • NATALIA BURUIANĂ

Mentor în cadrul hackathonului Puterea a Cincea, web designer la Yopeso.

 • RUXANDA IARINCOVSCHI

Masterandă în Informatică la Universitatea de Stat din Moldova. Web Developer la YOPESO si Mentor la CoderDojo.

 • VICTORIA VLAD

Activează în cadrul think-tank-ului independent Expert-Grup din Chișinău, fiind implicată în proiecte ce vizează transparența bugetelor, inclusiv budgetstories.md. Coordonează un proiect național în educație, pentru creșterea responsabilității sociale în domeniul reformelor în educație.

 • ARTUR GURĂU

Fondatorul agenției Granat și al platformei „Footballoid”. Organizator și trainer în cadrul academiei de comunicare digitală RockIt academy. Lucrează în marketingul digital din anul 2008, cu experiență în strategiile de marketing, social media, publicitate, relații publice, leadership.

 • IURIE SANDUȚA

Directorul RISE Moldova și membru al Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Specializat în investigații transfrontaliere, Iurie a coordonat departamentul de investigații de la Ziarul de Gardă. În ultimii ani, a dezvăluit mai multe scheme de corupție la nivel înalt, a deconspirat organizații criminale și a făcut conexiuni din zone offshore. El este co-autor al proiectelor de investigație transfrontaliere “A Murderer’s Trail” și “The Russian Laundromat”. În 2013 a fost desemnat unul dintre cei 10 jurnaliști ai anului (Gala CIJ), iar în 2014 a fost premiat pentru ”Cea mai bună investigație” (API).

 • OLEG GANT

Creatorul și redactorul-șef al portalului pentru specialiștii în media newreporter.org, autor al mai multor cursuri online pentru jurnaliști, expert în new media și învățarea la distanță. Redactorul portalului te-st.ru.

 • VITALII MOROZ

Șeful Departementului New Media, Internews, Ucraina. Experiență în comunicare, social media și cercetare a internetului, management și planificare strategică în domeniul non-profit și jurnalism freelance (print și multimedia). Expert în media din regiunea Europei de Est, inclusiv Ucraina, Rusia și Belarus.

 • ALEXEY SIDORENKO

Doctor în științe geografice, web-designer și cercetător al blogosferei din Rusia. Unul dintre autorii proiectului ”Карта Помощи пострадавшим при пожарах” și a altor aplicații de crowdsoursing (Rynda.org – atlas virtual de ajutor, Holoda.info, Карта радиации). A fost redactor al proiectului «Эхо Рунета». Directorul portalului te-st.ru.

Cine este juriul?

Juriul este format din:

 • ADRIANA MOȘNOI

Project Manager la agenția digitală FFW, absolventă a Universității Tehnice din Moldova. Adriana are o vastă experiență în managementul proiectelor IT, colaborând cu clienți internaționali, printre care Stanford University, National Audubon Society, Apigee, Springfield Public Schools pentru care împreună cu echipa companiei a livrat diferite proiecte web.

 • DUMITRU CIORICI

Director editorial al Interact Media SRL, întreprindere fondatoare a site-urilor agora.md și ea.md, iar până la 31 decembrie 2014 – și al site-ului de știri unimedia.md. Are blog personal: dumitruciorici.md. În prezent, este membru al Consiliului de Presă. În trecut, a deținut timp de un an (2007-2008) funcția de președinte al Centrului Tânărului Jurnalist din Moldova.

 • ANTON PERKIN

Fondator, Asociația specialiștilor IT din Moldova, Co-fondator Generator Hub, CEO FusionWorks, Fondator DeveloperMD Community. Pasionat de dezvoltarea comunității IT, sport și prăjituri.

 • ALINA RADU

Directoare a publicației Ziarul de Gardă din Chișinău. Licențiată în jurnalism, Universitatea de Stat din Moldova. A activat atît în presa scrisă, cît și în audiovizual, reportajele sale de investigație și filmele documentare fiind recunoscute la nivel internațional. Este membru al consiliului de administraţie al Asociaţiei Internaţionale pentru femei în Radio şi TV (IAWRT) şi membru al altor organizaţii internaţionale, mass-media. În 2009 a fost desemnată de Centrul pentru Jurnalism Independent în topul celor 10 cei mai populari jurnaliști ai anului.

 • ALEXEY SIDORENKO

Doctor în științe geografice, web-designer și cercetător al blogosferei din Rusia. Unul dintre autorii proiectului ”Карта Помощи пострадавшим при пожарах” și a altor aplicații de crowdsoursing (Rynda.org – atlas virtual de ajutor, Holoda.info, Карта радиации). A fost redactor al proiectului «Эхо Рунета». Directorul portalului te-st.ru.

Cine sunt organizatorii?

Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews.

Care este premiul?

Trei echipe desemnate câștigătoare de juriu vor beneficia de:

• granturi a câte 3000$ pentru dezvoltarea și implementarea ulterioară a proiectelor (oferite de organizatori);

• vouchere cadou pentru Abonament Standart de acces la Generator Hub, in valoare de 80 euro fiecare (oferite de Generator Hub);

• vouchere de consultanță în domeniul marketingului digital a câte 500 euro fiecare (oferite de Granat)

Detalii pe site-ul organizatorilor

Share this post